Fotoelektrik Olay Deney Seti KE 5070 إضافة إلى قائمة العرض

Fotoelektrik Olay Deney Seti  KE 5070

Fotoelektrik Olay deney setinin amacı Planck sabitinin (h) hesaplanması ve metal yüzeyin iş fonksiyonu değerinin (W) belirlenmesidir.

 

Düzeneğin içerdiği fişi, prize takıp voltaj uygulayarak ampulden ışık elde ediyoruz. Bu ampulün üzerine kapattığımız aparatla, fotoselin belirli bir noktadan ışık görmesini sağlıyoruz. Verilen voltajla oluşan fotoelektrik etki ampermetrede akım değişimine sebep olmaktadır. Bu değişimi, mavi , yeşil ve kırmızı filtreler kullanarak da gözlemleriz. Elde ettiğimiz akım verileri ışıkların frekansına bağlı olarak değişir.

Fotoelektrik olay deneyinde, katota gelen ışık katottan elektron koparılmasını sağlar. Daha sonra bu elektronlar, pozitif yüklenmiş anot tarafından çekilirler .Katotta elektron salınması nedeniyle oluşan elektron eksikliği, ampermetre üzerinden elektronların akmasına sebep olur. Bu şekilde oluşan akıma fotoelektrik akım denir.

Metal yüzeyinden bu şekilde elektron sökülmesine fotoelektrik olay ,sökülen elektronlara da foto elektron denir.Elektronlar, metal yüzeyinden ancak belli bir enerjiye ulaştıkları zaman kurtulabilirler. Bu enerjiye eşik enerjisi denir. Eşik enerjisi, metaller için belirleyici bir özelliktir. Fotoelektrik olayda durdurucu potansiyel vardır. Kinetik enerjisi, bu durdurucu potansiyelden büyük olan foto elektronlar, toplayıcı plakaya ulaşabilirler. ∆V durdurucu potansiyel , metal plakaya gönderilen ışığın şiddetine değil, frekansına bağlıdır. Işık şiddeti arttıkça akım da artar. Foto elektronların kinetik enerjisi, ışığın şiddetinden bağımsız olarak, uygulanan ışığın dalga boyuna bağlı olarak değişir.

 
 

نموذج طلب المعلومات